Urheiluhieronta

Ville hieronta jalat

 

Urheiluhieronta on perinteistä hierontaa perusteellisempi sekä monipuolisempi tapa hieroa. Urheiluhieronnassa on paljon monipuolisempi valikoima otteita eri kokoisten ja eri lihaskerroksissa sijaitsevien lihasten hoitamiseksi. Kuvassa hierottavana paralympiahiihtäjä Ilkka Tuomisto, joka voitti hopeaa Sotshin Paralympialaisten 20km hiihdossa.

Urheiluhieronnalla päästään käsiksi eri otteiden sekä paineen ansiosta syvempiin lihaksiin kuin perinteisellä hieronnalla. Tässä tavassa hieroa käytetään myös passiivisia venytysotteita esim. streching-venyttelyllä päästään hyviin tuloksiin kun aukaistaan lihaskireyksiä tai haetaan liikkuvuutta lihaksiin. Kilpailuja tai pelejä edeltävinä päivinä urheilijat sekä kuntoilijat käyttävät paljon ns. ravisteluhierontoja, jolla saadaan lihasta hermotettua ja parannettua tällä tavoin suorituskykyä tulevaa koitosta varten. Ravisteluhieronnasta tulee myös kevyt olo ja lihas on hoidon jälkeen irtonaisempi.

Urheiluhieronnassa on monia eri tavoitteita:

  • voidaan avata lihaskalvoa sekä lihaskiinnikkeitä, joka parantaa lihaksen kykyä ottaa harjoitus paremmin vastaan sekä maksimoida lihaksen suorituskykyä
  • lihasten lähtö- ja kiinnityskohtien eli jänteiden käsittely lisää liikkuvuutta sekä ennaltaehkäisee jänteiden venähdyksiltä sekä repeämiltä
  • hoidon tarkoitus on myös lisätä aineenvaihduntaa ja saada kuona-aineet liikkeelle lihakudoksista
  • urheiluhieronta poistaa lihaskipua sekä lihaskireyksiä
  • ravisteluhieronnalla haetaan parempaa viereystilaa, hermotusta sekä keveyttä tekemiseen ennen kilpailuja tai pelejä

Itse käytän Urheiluhieronnassa jonkin verran myös poikittaisia otteita. Olen kokenut, että poikittainen hieronta on tehokas tapa avata lihasta sekä lihaskalvoa silti tyhjentämättä liikaa lihaksen energiavarastoja. Tällä tavalla voidaan saada lihas auki nopeastikin esim. lähellä tärkeää kilpailua / peliä tyhjentämättä lihasta. Tai vaihtoehtoisesti kesken kovan treenijakson niin, että harjoittelu ei kärsi lihashuollosta, mutta Urheiluhieronnan ansiosta pystytään vetämään kovakin jakso tuottavasti läpi ilman pahoja lihaskireyksiä / -kipuja, joka muuten olisi pilannut tuottavan harjoittelun jatkamisen väliaikaisesti.

Avaa chat
Moro! Tarviitko jeesiä?
Moro!
Kuinka voin auttaa? (vastaan niin pian kuin mahdollista)